Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

Флешмоб "Покажи світу пам'ятки Черкащини"

Date: 21 квітня 2021 о 06:20
90 views

#надбання_Черкащини
#Шелепуська_школа
Управління культури Черкаської ОДА разом з Державним історико-культурним заповідником «Трипільська культура» розпочали флешмоб «Покажи світу пам’ятки Черкащини», метою якого є популяризація історичних місць кожної громади.
Ніщо не в силах спинити плин часу… Приміщення Шелепуського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Мошнівської сільської ради належить до будинків, які будувалися у першій половині ХХ століття та які, на жаль, не мають таблички «Пам’ятка архітектури», але створюють неповторний колорит нашої місцевості.
Приміщення школи побудоване з цегли. Цегла – це не просто будівельний матеріал, а безцінний «німий свідок» історії, який багато чого може розповісти. Починаючи з середини 1800-х років, на цеглу почали ставити клейма, які були не тільки своєрідною гарантією якості від виробника, але й відповідною рекламою його продукції. Якщо хтось з виробників постачав на будівництво браковану цеглу, його одразу можна було вирахувати за клеймами на ній. Отже, кожна цегельня намагалася не тільки не поступатися іншим у якості, але й перевершити конкурентів красою і дизайном свого товарного знаку.
Цегла, яка використовувалась для побудови приміщення Шелепуської школи має розміри 26х13х7 сантиметрів та вагу 4750 грам.
На кожній цеглині стоїть клеймо з двома літерами «Е» та «Б», які означають ініціали власниці цегельного заводу Катерини (Екатерины) Балашової.
Приміщення побудоване у 1903 році як волосне приміщення земської школи. Частину грошей на будівництво виділило «Земство», а частину родина Браницьких, яка на той час володіла Шелепуською волостю.
Будівництво велося швидкими темпами і вже за рік виросло красиве приміщення з п’ятьма класними кімнатами. В 1910 році в школі навчалося 378 хлопчиків і 75 дівчаток. Навчання проводилося російською мовою, так як на той час українська мова була заборонена Емським указом і Валуєвським циркуляром.
Під час війни 1941-1945 років на території школи знаходились гаражі і конюшні окупантів, саме у цей період частина приміщення була зруйнована. Після відступу окупаційних військ, у 1944 році, приміщення відновили і відкрили семирічну школу. В 1953 році відкривається восьмий клас і школа набирає статусу середньої. В 1956 році – перший випуск учнів десятого класу із сіл Шелепухи, Софіївка, Кумейки, Березняки, Хрещатик.
У 1963 році проведена добудова приміщення з чотирьох класних кімнат, а в 1972 році добудоване ще одне приміщення із їдальнею, майстернею та невеликим спортивним залом.
У 1971 році Шелепуська середня школа була перейменована на Софіївську середню школу, а з 1990 року - знову отримала назву Шелепуської.
У 2003 році Шелепуська загальноосвітня школа зустріла свій ювілей. Їй виповнилося 100 років. На святкуванні 100-річчя одним з багаточисельних гостей був Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.
У 2004 році школа газифікована.
У 2021 році Шелепуська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Черкаської районної ради Черкаської області змінила назву на Шелепуський заклад І-ІІІ ступенів Мошнівської сільської ради Черкаського району Черкаської області.

Comments:
Only authorized users can leave comments.